G.K.Quiz On Economics

Dear reader here we are providing some
question on economics which can be useful in your upcoming CTET exam.
1.   
The
central banking functions in India are performed by the
      Central
Bank of India
      Reserve
Bank of India
      State
Bank of India
      Punjab
National Bank
      A.  I, II
      B.  II
      C.  I
      D.  II, III

2.   
Development
expenditure of the Central government does not include
      A.  defence expenditure
      B.  expenditure on economic services
      C.  expenditure on social and community services
      D.  grant to states
3.   
ICICI
is the name of a
      A.  chemical industry
      B.  bureau
      C.  corporation
      D.  financial institution
4.   
Gilt-edged
market means
      A.  bullion market
      B.  market of government securities
      C.  market of guns
      D.  market of pure metals
5.   
In
the last one decade, which one among the following sectors has attracted the
highest foreign direct investment inflows into India?
      A.  Chemicals other than fertilizers
      B.  Services sector
      C.  Food processing
      D.  Telecommunication
6.   
Devaluation
of a currency means
      A.  reduction in the value of a currency
vis-a-vis major internationally traded currencies
      B.  permitting the currency to seek its worth in
the international market
      C.  fixing the value of the currency in
conjunction with the movement in the value of a basket  of pre – determined currencies
      D.  fixing the value of currency in multilateral
consultation with the IMF, the World Bank and   major trading partners
7.   
In
the second nationalization of commercial banks, ___ banks were nationalized.
      A.  4         
      B.  5
      C.  6         
      D.  8
8.   
Since
independence, both development and non-development expenditures have increased;
the  increase in the former being a
little more than in the other. Non-development expenditure involves
      (i)   Interest payments
      (ii)  Subsidies
      (iii)
Defense
      (iv)  Irrigation
      A.   I, II
      B.   I
      C.  I, II, III
      D.  II, III, IV
9.   
Depreciation
means
      A.  closure of a plant due to lock out
      B.  closure of a plant due to labour trouble
      C.  loss of equipment over time due to wear and
tear
      D.  destruction of a plant in a fire accident
10. 
Deficit
financing leads to inflation in general, but it can be checked if
      A.  government expenditure leads to increase in
the aggregate supply in ratio of aggregate demand
      B.  only aggregate demand is increased
      C.  all the expenditure is denoted national debt
payment only
      D.  All of the above
ANSWERS:
1.
(B)
2.
(A)
3.
(D)
4.
(B)
5.
(D)
6.
(A)
7.
(C)
8.
(C)
9.
(C)
10.
(D)

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo