Environmental Studies Quiz

1.    The biochemical laboratory of human
body is
(a) Stomach                      (b) liver
(c) intestine                       (d) kidney

2.    Aim
of Pulse Polio programme is
(a) treatment
of Polio
(b) stop paralytic effect of Polio
(c) complete eradication of Polio
(d) all of these


3.    Kashmiri
Gown is known as
(a) Firan
(b)
Angram
(c) Bugtari
(d) Achkan

4.    Habitat
of Dog fish is
(a) River
(b)
Pond
(c) Lake
(d) Sea

5.    Full
form of CNG is
(a) Common National Gas
(b) Compressed Natural Gas
(c) Common Natural Gas
(d) Certified Natural Gas

6.    Wildlife
Week is celebrated on
(a)
1st October to 7th October
(b)
15th October to 2 1st October
(c)
1st June to 7th June
(d)
15th June to 21st June

7.    In
which state of matter, the distance between the molecules is minimum
(a)
Solid
(b)
Liquid
(c)
Gas
(d)
Plasma

8.    Which
of the following has maximum speed ?
(a)
Air
(b)
Water Current
(c)
Sound
(d)
Light

9.    Which
energy is converted into electrical energy by a solar cell ?
(a) Chemical energy
(b)
Nuclear energy
(c)
Solar energy
(d) Magnetic
energy

10.  Maximum
amount of gas found in air is
(a)
oxygen
(b)
carbon dioxide
(c)
hydrogen
(d) nitrogen
ANSWERS:
1
B
2
C
3
A
4
D
5
B
6
A
7
A
8
D
9
C
10
D

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo