English: Reading Comprehension

(Q1-5)  Read the passage carefully and answer the questions given below.
The casual horrors and real disasters are thrown at newspaper reader without discrimination. In the contemporary arrangements for circulating the news, an important element, evaluation is always weak and often wanting entirely.
There is no point anywhere along the line somewhere someone put his foot down for certain and says, “This is important and that does not amount to row of beans; deserves no ones attention, and should travel the wires no farther”. The junk is dressed up to look as meaningful as the real news.

Q1. Evaluation of news would imply
A. less dependence on modern systems of communication
B.  more careful analysis of each news story and its value
C. separating beans from junk
D. discriminating horrors from disasters

Q2. The writer of the above passage
A. seems to be happy with the contemporary arrangements for circulating news
B. is shocked by the casual stories about horrors and disasters reported in the newspapers
C. wants better evaluation of news before publication
D. wants to put his foot down on news stories

Q3. In the above passage, the phrase “amounts to a row of beans” means that the news
A. is weak and often wanting entirely
B. deserves no one’s attention
C. should travel the wires
D. is junk dressed up as real news

Q4. Newspapers lack a sense of discrimination because
A. they do not separate the real news from mere sensationalism
B. they have to accept whatever is received on the wires
C. limited manpower makes serious evolution impossible
D. people don’t see the difference between ‘junk’ and ‘real’ news

Q5. The passage implies that
A. there has to be censorship on newspapers
B. there is no point in having censorship
C. newspapers always dress up junk to look meaningful
D. one has to be strict in selecting news items

(Q6-10) In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

Q6. ALIEN
A. Native
B. Domiciled
C. Natural
D. Resident

Q7. SYNTHETIC
A. Affable
B.  Natural
C. Plastic
D. Cosmetic

Q8. BALANCE
A. Disbalance
B. Misbalance
C. Debalance
D. Imbalance

Q9. LIABILITY
A. Property
B. Assets
C. Debt
D. Treasure

Q10. MOUNTAIN
A. Plain
B. Plateau
C. Precipice
D. Valley

ANSWERS:
1. B
2. C
3. B
4. A
5. C
6. A
7. B
8. D
9. B
10. D

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo