English: Reading Comprehension

Ques A. Read the passage carefully.
Speech is great blessings but it can also be great curse, for while it helps us to make our intentions and desires known to our fellows, it can also if we use it carelessly, make our attitude completely misunderstood.
A slip of the tongue, the use of unusual word, or of an ambiguous word, and so on, may create an enemy where we had hoped to win a friend. Again, different classes of people use different vocabularies, and the ordinary speech of an educated may strike an uneducated listener as pompous. Unwittingly, we may use a word which bears a different meaning to our listener from what it does to men of our own class. Thus speech is not a gift to use lightly without thought, but one which demands careful handling. Only a fool will express himself alike to all kinds and conditions to men.

Answer the correct option.

Q1. The best way to win a friend is to avoid
A. irony in speech
B. pomposity in speech
C. verbosity in speech
D. ambiguity in speech

Q2. While talking to an uneducated person, we should use
A. ordinary speech
B.  his vocabulary
C. simple words
D. polite language

Q3. If one used the same style of language with everyone, one would sound
A. flat
B. boring
C. foolish
D. democratic

Q4. A ‘slip of the tongue’ means something said
A. wrongly by choice
B. unintentionally
C. without giving proper thought
D. to hurt another person

Q5. Speech can be curse, because it can
A. hurt others
B. lead to carelessness
C. create misunderstanding
D. reveal our intentions

Ques B. Read the passage carefully.
In the world today we make health and end in itself. We have forgotten that health is really means to enable a person to do his work and do it well. a lot of modern medicine and this includes many patients as well as many physicians pays very little attention to health but very much attention to those who imagine that they are ill. Our great concern with health is shown by the medical columns in newspapers. the health articles in popular magazines and the popularity of television programmes and all those books on medicine. We talk about health all the time. Yet for the most part the only result is more people with imaginary illness. The healthy man should not be wasting time talking about health: he should be using health for work. The work does the work that good health possible.

Answer the correct option.

Q6. Modern medicine is primarily concerned with
A. promotion of good health
B. people suffering from imaginary illness
C. people suffering from real illness
D. increased efficiency in work

Q7. The passage suggests that
A. health is an end in itself
B. health is blessing
C. health is only means to an end
D. we should not talk about health

Q8. Talking about the health all time makes people
A. always suffer from imaginary illness
B. sometimes suffer from imaginary illness
C. rarely suffer from imaginary illness
D. often suffer from imaginary illness

Q9. The passage tells us
A. how medicine should be manufactured
B. what healthy man should or should not do
C. what television programmes should be about
D. how best to imagine illness

Q10. A healthy man should be concerned with
A. his work which good health makes possible
B. looking after his health
C. his health which makes work possible
D. talking about health

ANSWERS:
1. D
2. B
3. C
4. C
5. C
6. B
7. C
8. D
9. B
10. A

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo