CTET SCIENCE MCQs

1.Which lens must
be used in a spectacle to cure the hyper me logia defect of eye?
(a) Convex mirror
(b) Convex lens
(c) Concave lens
(d) None of these


2. The red rose seems red because:
(a) It reflects every colour
(b) It does not reflect any colour
(c) It absorbs red colour
(d) It reflects red colour

3. Penicillin was first discovered
by
(a) Alexander Fleming
(b) Antony van Leeuwenhoek
(c) S. Waksman
(d) Faraday

4. The best medicine to inject into
the snake bite case, is
(a) Penicillin
(b) Antivenin
(c) Terramycin
(d) Streptomycin

5. Which of the following is a
useful organism?
(a) Honey bee
(b) Lac insect
(c) Silkworm
(d) All of these

6. On heating, liquid is converted
into gaseous state. This process is called
(a) Sublimation
(b) Evaporation
(c) Diffusion
(d) Vapourisation

7. The chemical formula of a
compound represents
(a) The total number of atoms in a molecule of the compound
(b) The number of various atoms in one molecule of the compound
(c) The composition of a molecule of the compound
(d) All of these
8. The main source of proteins are:
(a) Cereals
(b) Fruits and vegetables
(c) Oils
(d) Soyabean

9. The father of green revolution in
India is:
(a) Menaka gandhi
(b) R.S Aggarwal
(c) M.S. Swaminathan
(d) Santosh yadav

10. Which of the following process
does not replenish the soil with nutrients?
(a) Manuring
(b) Crop rotation
(c) Use of fertilizers
(d) Ploughing

ANSWERS
1. (b)
2. (d)
3. (a)
4. (b)
5. (d)
6. (d)
7. (d)
8. (d)
9. (c)
10. (d)

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo