Child Development And Pedagogy

Q1. The best method to study growth and development of the child is:
A. Psychoanalytic Method
B. Comparative Method
C. Developmental Method
D. Statistical Method

Q2. Socialization is a process by which children & adults learn from:
A. Family
B. School
C. Peers
D. All of these

Q3.Which one of the following is the true statement corresponding to Cephalocaudal Principle of
A. Development is from head to foot
B. Development is from foot to head
C. Development is from middle to periphery
D. None of these

Q4. Determinants of Individual differences in human beings relate to:
A. Differences in Environment
B. Differences in Heredity
C. Interaction between Heredity & Environment
D. Both Heredity & Environment interacting separately

Q5. Term PSRN in development implies:
A. Problem solving, reasoning & numeracy
B. Problem solving relationship & numeracy
C. Perceptual skill, reasoning & numeracy
D. Perceptual skill, relationship & numbers

Q6. Vygotsky proposed that Child Development is:
A. Due to genetic components of a culture
B. A product of social interaction
C. A product of formal education
D. A product of assimilation & accommodation

Q7. Gardner formulated a list of seven Intelligencies, Which among the following is not one of them:
A. Spatial Intelligence
B. Emotional Intelligence
C. Interpersonal Intelligence
D. Linguistic Intelligence

Q8. Which of the following is the true statement in reference to intelligence:
A. Intelligence is the ability to adjust
B. Intelligence is the ability to learn
C. Intelligence is the ability of Abstract Reasoning
D. All of these

Q9. A Child can think logically about objects & events” This is the characteristic given by Piaget of stage:
A. Sensory Motor
B. Pre Operational
C. Concrete Operational
D. Formal Operation

Q10. Which of the following does not belong to the categories of Coping strategies that women commonly engaged in:
A. Acceptance
B. Resistance
C. Revolution
D. Adaptation

ANSWERS:
1. C
2. D
3. A
4. C
5. A
6. B
7. B
8. D
9. C
10. C

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo