Child Development and Pedagogy Quiz

Q1. The current view of childhood assumes that
a. Children are similar to adults in most ways.
b. Children are best treated as young adults.
c. Childhood is basically a “waiting period.”
d. Childhood is a unique period of growth and change.

Q2. In preparing a fifth grade class to take a standardized reading test the teacher is best advised to:
a. Tell the children the test is very important and they should do the best they can
b. Ditto key questions from a previous test and allow the pupils to answer them
c. Coach the below grade level readers, as the rest of the class will do well anyway
d. Give the pupils practice in answering questions similar to the type that will appear on the test

Q3. A normal child of twelve years of age is most likely to
a. Have difficulty with gross motor coordination
b. Have feelings of anxiety about pleasing adults
c. Confine his/her interests to here and now
d. Be eager for peer approval

Q4. Creative writing should be an activity planned for
a. Only those children reading on grade level
b. Only those children who can spell and also, can write cohesive sentences
c. Only those children who want to write for the newspaper of the class
d. All children

Q5. Of the following, the most promising step for a teacher to take in order to improve class discipline is to
a. Note specific infractions of class rules in the marking book
b. Evaluate his/her materials, methods and approaches to children
c. Consult the class and agree upon a graduated series of punishments
d. Call a parent teacher meeting to discuss the situation

Q6. The question “Will the shy child who never speaks turn into a quiet, shy adult or will the child become a sociable, talkative person?” is concerned with which developmental issue?
a. Maturation
b. Continuity and discontinuity
c. Cultural universals versus cultural relativism
d. Nature and nurture

Q7. A child from a disorganized home will experience the greatest difficulty with:
a. Well structured lessons
b. Independent study
c. Programmed instruction
d. Workbooks

Q8. Most psychologists believe that development is due
a. Largely to nature.
b. Largely to nurture.
c. To nature and nurture acting separately.
d. To an interaction of nature and nurture.

Q9. The normal twelve year old child is most likely to:
a. Have difficulty with gross motor coordination
b. Have anxiety feelings about pleasing adults
c. Confine his/her interests to the here and now
d. Be eager for peer approval

Q10. The reason why students run from school is
a. Callous attitude of teachers towards the problem.
b. Lack of interest in studies on the part of students
c. Not giving punishment to students
d. Lack of interesting class teaching work

ANSWERS:
1. d
2. d
3. d
4. d
5. b
6. d
7. b
8. d
9. d
10. a

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo