Child Development And Pedagogy Quiz

Dear reader here we are providing some
question on child development and pedagogy which can be useful in upcoming CTET
exam.
1.   
A
major strength of ecological theory is its framework for explaining
 (a) Environmental influences on development.
 (b) Biological influences on development.
 (c) Cognitive development.
 (d) Affective processes in development.

2.   
All
of the following advanced principles of child development that are closely
allied to the stimulus response learning theory, except
(a) Pavilov
(b) J B Waston
(c) Hull
(d) Gesell
3.   
The
process whereby the genetic factors limit an individual’s responsiveness to the
environment
is known as
      (a)
Canalization.
      (b)
Discontinuity.
(c) Differentiation.
(d) Range of reaction.
4.   
In
order to develop the spirit of labour in students
 (a) The teacher himself should indulge in
labour
 (b) The teacher should deliver lectures on the
importance of labour
 (c) Students should be given opportunities to
do labour from time to time
 (d) Students should be given examples of
laboring people
5.    A child has been admitted to your
school who belongs to a back ward family/background from the cultural
viewpoint. You will
 (a) Keep him in a class in which, there are
many more students of backward background from the cultural viewpoint
(b) Send a teacher to know more about the
backward cultural background of the child
(c) Keep him in a normal class but will make
special arrangements for teaching him,     keeping his special needs in view
(d)
Advise him to take up vocational education
6.   
All
of the following can be signs that a child is gifted, except
(a) Early development of a sense of time
(b)
Interest in encyclopedias and dictionaries 
Child development and Pedagogy (MCQ)
(c) Uneasy relationships with peers.
(d)
Easy retention of facts
7.     If
heredity is an important determinant of a specific behaviour, what prediction
can we make about expression of the behaviour in identical twins reared apart
compared to its expression in fraternal twins reared apart?
      (a)
Fraternal twins will express the behaviour more similarly than identical twins.
(b) There will be little similarity in the
expression of the behaviour in either set of twins.
(c) Identical twins will express the behaviour
more similarly than fraternal twins.
(d) The behaviour will be expressed as
similarly by identical twins as it is by fraternal twins.
8.   
Frobel’s
most important contribution to education was his development of the
(a) Vocational school
(b)
Public high school
(c)
Kindergarten
(d)
Latin School
9.   
Of
the following, the main purpose of state certification of teachers is to
 (a) Monitor the quality of teacher training
institutions
 (b) Provide for a uniform standard of
entry-level teacher competency throughout the state
 (c) Exclude from the profession those not
trained in pedagogy
 (d) Exclude from the profession those who are
mentally unhealthy
10. 
The
key difference between evolutionary and cultural change is that evolutionary change
alters __________ whereas cultural change alters ____________.
(a) Reproduction; environment
(b)
Heredity; environment
      (c)
Environment; behavior
(d)
Development; learning
ANSWERS:
1.
(a)
2.
(d)
3.
(d)
4.
(c)
5.
(c)
6.
(c)
7.
(c)
8.
(c)
9.
(b)
10.
(b)



KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo