Child Development And Pedagogy Quiz

Dear reader here we are providing some
question on child development and pedagogy which can helpful in your upcoming
CTET exam.
1.   
You
find a student to be intelligent. you will
(a) Remain pleased with him
      (b) Not give him additional homework
      (c) Motivate him so that he can make
more progress
(d) Inform his parents about the fact that he is intelligent


2.   
If
some students are not in a mood to study in the class, you will
(a) Force them to study
      (b) Tell those students to leave the
class and enjoy
(c) Warn them that they must study else you will report the
matter to the Principal
      (d) Tell them some interesting things
related to their interests or your own subject
3.   
Child
development is defined as a field of study that
 (a)
Examines change in human abilities.
 (b)
Seeks to explain behaviour across the life span.
 (c)
Compares children to adults to senior citizens.
       (d) Accounts for the gradual evolution of
the child’s cognitive, social, and other capacities.
4.   
The
term ‘identical elements’ is closely associated with:
(a) Group instruction
(b) Transfer of learning
(c) Jealousy between twins
(d) Similar test questions
5.   
Organism
theories of development hold that
 (a)
Psychological structures and processes within the child help determine his/her
development.
 (b)
Physical structures and processes within the child help determine his/her
development.
       (c) Passively developed structures and
processes within the child help determine his/her development.
       (d) Slowly developed structures and
processes within the child help determine his/her development.
6.   
A
Person believes that nurture strongly influences the development of his child.
He would not agree
With
the importance of:
(a) Genetic factors.
(b) Exposure to peers.
(c) The types of toys at home.
(d) The warmth displayed by the parents
7.   
If
student is too shy to participate in the class, you will
      (a) Not ask questions from him
      (b) Ask only those questions from him
whose answers can be given by him
(c) Not ask those questions from him whose answers are
beyond his means and due to which, he may 
 become objects of ridicule in the
class.
      (d) Ask questions from him only when he
is keen to answer them.
8.   
How
will you bring a hyperactive child (who is always keen to break articles) on
the right path?
 (a)
Make him sit in front of the class and keep a strict vigil on him
 (b)
Allocate a seat for him in a corner of the class
 (c)
Give him tasks of watering trees, cleaning the blackboard, making toys of clay
etc.(according to his
 tastes/ aptitude)
      (d) None of above
9.   
Knowledge
of child psychology is a must for a primary teacher. That is because
 (a)
It helps in making children disciplined
 (b)
the examination result is improved
       (c) It becomes a convenient mode for
motivating children
       (d) It helps the teacher in understanding
the behavior of children
10. 
The
current movement of behavior modification, wherein tokens are awarded for
correct responses,
is
a reflection of:
(a) Herbart’s Five Steps
(b) Lock’s Tabula rasa
(c) Thorndike’s Law of Effect
(d) Thorndike’s Law of Exercise
ANSWERS:
1.
(c)
2.
(d)
3.
(d)
4.
(b)
5.
(a)
6.
(a)
7.
(d)
8.
(c)
9.
(d)
10.
(c)

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo