Child Development And Pedagogy Quiz

Dear reader here we are providing some
question on child development and pedagogy which can be helpful in your
upcoming CTET exam.
1)   
The
best method to study growth and development of the child is:
a) Psychoanalytic Method
b) Comparative Method
c) Developmental Method
d) Statistical Method

2)   
Socialization
is a process by which children & adults learn from:
a) Family
b) School
c) Peers
d) All of these
3)   
Which
one of the following is the true statement corresponding to Cephalocaudal
Principle of
a) Development is from head to foot
b) Development is from foot to head
c) Development is from middle to
periphery
d) None of these
4)   
Determinants
of Individual differences in human beings relate to:
a) Differences in Environment
b) Differences in Heredity
c) Interaction between Heredity &
Environment
d) Both Heredity & Environment
interacting separately
5)   
Term
PSRN in development implies:
a) Problem solving, reasoning &
numeracy
b) Problem solving relationship &
numeracy
c) Perceptual skill, reasoning &
numeracy
d) Perceptual skill, relationship
& numbers
6)   
Vygotsky
proposed that Child Development is:
a) Due to genetic components of a
culture
b) A product of social interaction
c) A product of formal education
d) A product of assimilation &
accommodation
7)   
Gardner
formulated a list of seven Intelligences, Which among the following is not one
of them:
a) Spatial Intelligence
b) Emotional Intelligence
c) Interpersonal Intelligence
d) Linguistic Intelligence
8)   
Which
of the following is the true statement in reference to intelligence:
a) Intelligence is the ability to
adjust
b) Intelligence is the ability to
learn
c) Intelligence is the ability of
Abstract Reasoning
d) All of these
9)   
A
Child can think logically about objects & events.
This is the
characteristic given by Piaget of stage:
a) Sensory Motor
b) Pre Operational
c) Concrete Operational
d) Formal Operation
10)
Which
of the following does not belong to the categories of Coping strategies that
women commonly engaged in:
a) Acceptance
b) Resistance
c) Revolution
d) Adaptation
ANSWERS:

1.
(c)
2.
(d)
3.
(a)
4.
(c)
5.
(a)
6.
(b)
7.
(b)
8.
(d)
9.
(c)
10.
(c)

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo