Child Development And Pedagogy Quiz

Q1. The emphasis from teaching to learning can be shifted by
(a) adopting child-centred pedagogy
(b) encouraging rote learning
(c) adopting frontal teaching
(d) focusing on examination results

Q2. Which of the following is a feature of progressive education ?
(a) Instruction based solely on prescribed text-books
(b) Emphasis on scoring good marks in examinations
(c) Frequent tests and examinations
(d) Flexible time-table and seating arrangement

Q3. School-based assessment is primarily based on the principle that
(a) teachers know their learners’ capabilities better than external examiners
(b) students should at all costs get high grades
(c) schools are more efficient than external bodies of examination
(d) assessment should be very economical

Q4. A teacher uses a text and some pictures of fruits and vegetables and holds a discussion with her students. The students link the details with their previous knowledge and learn the concept of nutrition. This approach is based on
(a) Classical conditioning of learning
(b) Theory of reinforcement
(c) Operant conditioning of learning
(d) Construction of knowledge

Q5. Critical pedagogy firmly believes that
(a) the learners need not reason independently
(b) what children learn out of school is irrelevant
(c) the experiences and perceptions of learners are important
(d) the teacher should always lead the classroom instruction

Q6. The process whereby the genetic factors limit an individual’s responsiveness to the environment is known as
(a) Discontinuity
(b) Differentiation
(c) Range of reaction
(d) Canalization

Q7. The term ‘Mnemonics’ is associated with
(a) Memory
(b) Amnesia
(c) cognitive behaviour
(d) Anaemia

Q8. If you find a child in your class who always isolates from the rest of the class, you would …
(a) ask the child to be normal by taking example of his classmates
(b) try to understand the underlying clause
(c) leave the child alone so that the child comes out of his own
(d) inform the management that his presence may effect other students of the class

Q9. In which stage is the Physical growth is rapid
(a) Early childhood
(b) Infancy
(c) Adolescence
(d) School age

Q10. All of the following can be signs that a child is gifted, except
(a) Interest in encyclopaedia and dictionaries
(b) Uneasy relationships with peers
(c) Early development of a sense of time
(d) Easy retention of facts

ANSWERS:
1. a
2. c
3. a
4. d
5. c
6. c
7. a
8. b
9. b
10. b

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo