Score 25+ in CTET with Child Pedagogy Questions | Let's Begin From Today





"Teaching Aptitude/ Child Pedagogy" is one of the common in any teaching examination. This section plays a very important part in any teaching examination. This part contains approx. 30-40 questions depend upon the examination pattern that we can easily score only if we practice it on regular basis. These questions are not only for CTET/NVS but also for KVSDSSSB, UPTET & STET also.So, we will provide you the questions which will help you in preparing for Exam.



Q1. Which one of these is a principle of child development?
Development occurs due to interaction between maturation and experience
Development can accurately predict the pace of each individual child
Experience is the sole determinant of development
Development is determined by reinforcement and punishment
Solution:
Development depends on maturation. Maturation refers to the sequence of biological changes in children. These orderly changes give children new abilities. Much of the maturation depends on changes in the brain and the nervous system. These changes assist children to improve their thinking abilities and motor skills.

Q2. A major difference between the perspectives of Vygotsky and Piaget pertains to
their critique of behaviouristic principles
their conception of children as active constructors of knowledge
the role of providing a nurturing environment to children
their views about language and thought
Solution:
The development of language is considered to be a major principle of Vygotsky's socio-cultural theory. The language of a certain group of people indicates their cultural beliefs and value system. Another aspect of language development involves private speech. Piaget may view private speech as egocentric or immature, while Vygotsky understood the importance of self-directed speech.

Q3. In the context of ‘nature-nurture’ debate, which one of the following statements seems appropriate to you?
A child is like a blank slate whose character can be moulded by the environment into any shape
Children are genetically predisposed to what they would be like irrespective of whatever environment they grow up in
Environmental influences only have a little value in shaping up a child's behaviour which is primarily genetically determined
Heredity and environment are inseparably interwoven and both influence development
Solution:
The phrase ‘nature and nurture’ in its modern sense was coined by the English Victorian polymath Francis Galton in discussion of the influence of heredity and environment on social advancement. According to Piaget nature and nurture interact to produce cognitive development.

Q4. Of the following statements, which one do you agree with?
Learning is completely governed by external stimuli
Learning takes place in a socio-cultural context
Learning cannot take place unless it is assessed externally in terms of marks
Learning has taken place only if it is evident in behaviour
Solution:
According to Piaget children's socio-cultural content can have a large influence on the learning process and development. Culture influence how children develop; across different culture, children develop in quite different ways.

Q5. The rationale behind inclusive education is that
society is heterogeneous and schools need to be inclusive to cater to heterogeneous society
the benchmarks for performance of each child should be uniform and standardized
we need to take pity on special children and provide them access to facilities
it is not cost-effective to provide for separate schools for special children
Solution:
As inclusive schools care for and teach all children together. Teachers must find ways to respond to individual differences, which is a gain for all children. By teaching all, children in common classes, inclusive schools want children to experience diversity as a given fact, which can contribute to a less discriminating society. Inclusive education understands diversity and the differences of individuals as an important resource.

Q6. An upper primary school constructivist classroom would foresee the following role of students in their own assessment
make detailed guidelines for how marks would be correlated to students' achievement and prestige in class
denying that assessment has a role in teaching-learning
students would be the sole determinants of their own assessment
students would plan for assessment with the teacher
Solution:
Constructivism is a philosophical view point given by Jean Piaget. This focuses on how human makes meaning in relation to the interaction between their experiences and ideas. In constructivist classroom student would plan for assessment with the teacher.

Q7. Which one of the following would be the most effective way to identify a creative child by the teacher?
Observing how the child interacts with peers in team tasks
Detailed observation of the child especially when she solves problems
Administering standardized intelligence tests
Giving objective type tests
Solution:
Creative child think differently from often children creativity is genetic. A teacher can easily identify a creative child by detailed observation of the child especially when she or he solves problems.

Q8. As an upper primary school mathematics teacher you believe that
students’ errors provide insights into their thinking
students need to possess procedural knowledge even if they don't understand conceptual basis
not all children have the ability to study mathematics in upper primary school
boys will learn mathematics without much effort since they are ‘born with it’ and you need to pay more attention to girls
Solution:
At the upper primary stage, when the language of abstractions is formalised in algebra, inadequate teacher preparation reflects as inability to link formal Mathematics with experiential learning. Later on, it reflects as incapacity to offer connections within Mathematics or across subject areas to applications in the sciences, thus depriving students of important motivation and appreciation. So, that a teacher believes that, students' errors provide insight into their thinking.

Q9. Which one of these statements do you agree with?
A child fails because the government is not giving enough technological resources in schools
A child's failure is primarily due to lack of parent’s education and economic status
A child’s failure can be attributed directly to the genetic material he/she has acquired from his/her parents
A child’s failure is a reflection on the system and its inability to respond to the child
Solution:
Bruno Bettelheim says, "Although there has been great concern about children's inability to read (learn) and how to overcome it, by and large there has been little sympathy for the valid psychological reasons why a child may passively resist or actively refuse to become literate, despite the obvious advantages that literacy offers." He adds that "the missing component in educating the whole child is our lack of understanding why he doesn't want to learn."

Q10. The amount and type of scaffolding to a child would change depending on the
mood of the teacher
child's innate abilities
rewards offered for the task
level of the child's performance
Solution:
Scaffolding is a temporary framework, put up for support and access to meaning and taken away as needed when the child secures control of success with a task. Scaffolding is the support given during the learning process which is tailored to the needs of the student with the intention of helping the student achieves his/her learning goals.

               

No comments