Get Excellence in CTET 2019 with Social Science Questions | Check Now



Dear Readers, Everything that studies our society and the way we interact with each other in it, is a social science.This section NOT ONLY comes CTET Exam 2018 but also come in other TET Exam also i.e UPTET Exam 2018, UPTET Exam 2018 & DSSSB Exam 2018 etc. So, we will provide you the questions which will help you in preparing for Exam.








Q1. Who among the following was hanged to death for attacking his officers in Barrackpore, on 29th March, 1857?
Sukhdev
Mangal Pandey
Bhagat Singh
Raj Guru
Solution:
In 1857, the Bengal army had 10 regiments of Indian cavalry and 74 of infantry and they all at some point or the other mutinied. On March 29 at Barrackpore, Mangal Pandey of the 34th Bengal Native Infantry suddenly , burst out and attacked the adjutant, Lt Baugh with a sword. But failing in the attempt he fired at him, which, unfortunately, did not hit him but his horse.

Q2. Which one of the following statements about the British policy of 'paramountcy' is correct?
It emphasized the practical benefits of a system of European learning as opposed to oriental learning
It declared that no other trading group in England could compete with East India Company
It declared that if the Indian ruler died without a male heir, his kingdom would be confiscated
It claimed that the authority of the company was supreme, hence its power was greater than that of the Indian states
Solution:
The policy of "paramountancy" was initiated under Lord Hastings. It claimed that the authority of company was supreme and its power was greater than. that of the Indian states.

Q3. Which one of the following groups of planets has rings around it?
Saturn, Neptune, Mars
Saturn, Venus, Neptune
Saturn, Venus, Mars
Saturn, Jupiter, Uranus
Solution:
Planets in the solar system have rings. There are the four giant gas planets Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune. Saturn, which were known to have rings for a long time.

Q4. Why is the Earth described as a 'Geoid'? Choose the correct answer from the following.
Two-thirds of Earth's surface are covered with water
Favourable conditions are available on Earth to support life
Earth is slightly flattened at the poles
Earth is neither too hot nor too cold
Solution:
The Geoid is that equipotential surface of the Earth gravity field that most closely approximates the mean sea surface. At every point the geoid surface is perpendicular to the local plumb line. It is, therefore, a natural reference for heights - measured along the plumb line.

Q5. From the Earth, only one side of the Moon is visible because it
only moves around the Earth, but does not spin
does not move around the Earth, but only spins
takes more time in moving around the Earth than the time to complete one spin
takes exactly the same time in moving around the Earth as the time to complete one spin
Solution:
The same side of the Moon always faces the Earth because the Moon spins once on its axis in exactly the same amount of time that the Moon revolves around the Earth or once every 29 days. The Moon and Earth have been locked in this configuration for millions of years.

Q6. The Ural Mountains separate
Africa and Europe
North America and South America
Africa and Asia
Asia and Europe
Solution:
The Ural Mountains and the Caucasus Mountains separate Europe from Asia. These two mountain ranges form a distinct border between Europe and Asia.

Q7. The place in the crust where the earthquake waves start is called
Epicentre
Crater
Centre
Focus
Solution:
The focus is also called the hypocenter of an earthquake. The vibrating waves travel away from the focus of the earthquake in all directions. The waves can be so powerful they will reach all parts of the Earth and cause it to vibrate like a turning fork.

Q8. Which one of the following layers of the atmosphere is most ideal for flying aeroplanes?
Mesosphere
Thermosphere
Troposphere
Stratosphere
Solution:
Stratosphere, where the temperature increases with increase in altitude. It extends to an altitude of about 50 km. Airflow in the stratosphere is much less turbulent than in the troposphere. Here, the air doesn't flow up and down but flows parallel to the Earth in very fast moving air streams. This is the layer where most jet planes fly.

Q9. Which one of the following is the most important factor that influences the distribution of temperature on the Earth?
Terrestrial radiation
Distance from sea
Insolation
Solar radiation
Solution:
Solar radiation is the radiation or energy we get from the sun. It is also known as short wave radiation. The solar heat energy travels through space in the form of electromagnetic waves enabling the transfer of heat through a process known as radiation. Sun is the ultimate source of heat. It is the most important factor that influences the distribution of temperature on the Earth.

Q10. Which one of the following statements about the Amazon Basin is correct?
The Amazon river forms Delta covered with Mangrove forests
The Amazon river basin drains portions from Brazil, Peru, Bolivia and Argentina
The Amazon basin falls in the equatorial region
The Amazon river flows through the equatorial region in the Western direction
Solution:
Equatorial climatic region is found in the Amazon basin in South America, Congo Basin and Guinea Coast in Africa, Malaysia and Indonesia.

               

No comments