Score 25+ in CTET with Important English Questions | Check Now



Today, We are providing you the English Questions which help you to evaluate your performance by attempting these questions on regular basis. On daily basis, we will try to provide a variety of study material for English language or English Pedagogy section. These questions will help you a lot to prepare well in Language section in each teaching competitive examination like CTETHTET ExamKVSDSSSBNVS,UPTET etc.









Directions (1-10): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q1. Which one of the following recommended the 'Three Language Formula'?

National Policy on Education, 1968
Chattopadhyaya Commission, 1985
National Policy on Education, 1986
Kothari Commission, 1966
Solution:
Kothari commission recommended the ‘three language formula’s in 1966

Q2. Giving effective feedback to the learners means
diagnosing problems and guiding the learners on how to improve
correcting their mistakes in the class
giving appropriate time and space for corrections
focus on positive aspects as well as areas of development
Solution:
Effective feedback discusses both the positive and negative aspects of the child’s work.

Q3. Constructivist approach to learning does not emphasise
that authentic task in a meaningful context should be used
teaching as the transmission of knowledge from the enlightened to the unenlightened
that learners construct knowledge for themselves
knowledge construction instead of knowledge reproduction
Solution:
Constructivist approach to language teaching deals with how students construct their own knowledge from meaningful classroom activities.

Q4. A purposeful collection of students' work that demonstrates their efforts, progress and achievement in a given area is called a/an
anecdotal record
portfolio
checklist
rating scale
Solution:
The given definition is that of a portfolio.

Q5. A learner-centered class should not be one where
the learners should do the given exercise silently as silence is better for learning to occur
the learner's personal views and feelings are taken into consideration
the learners are intrinsically interested and are inclined to explore
the teacher acts more as another participant in the learning process
Solution:
A learner-centred class should be based on meaningful communication and not on silence.

Q6. While selecting a reading text for your students, which of the following is least important?
It is appropriate for their age level
The content of text is accessible to the learners to apply their own background knowledge
It hardly gives space to think ahead, hypothesize and predict
The language of the text is comprehensible to the learners
Solution:
A reading text should be according to the age and mental level of students, related to their background knowledge and easy to understand.

Q7. Every class is a mixed ability class, so while dividing the students into different groups for a language activity a teacher should
give students different tasks according to their strength
mix weaker and stronger students
arrange groups differently for different kinds of activities
put weaker and stronger students in different groups
Solution:
A teacher should arrange a group according to the type of activity.

Q8. Summative assessment is
assessment in learning
assessment of learning
assessment as learning
assessment for learning
Solution:
Summative assessment is assessment of learning that tests all the skills that a student learns during an academic term.

Q9. Which one of the following should a teacher not use while initiating the process writing approach?
Drafting and revising
Dictating notes
Proof reading before final draft
Brainstorming
Solution:
The process of writing includes brainstorming, drafting, revising and then proof reading before final draft.

Q10. Point out the figure of speech used in the sentence given below.
The moon smiled at the stars around her.

Metaphor
Simile
Oxymoron
Personification
Solution:
The moon has been personified through the human act of ‘smiling’.

               

No comments