CTET English Questions | Practice to Clear Exam with Good Score



Today, We are providing you the English Questions which help you to evaluate your performance by attempting these questions on regular basis. On daily basis, we will try to provide a variety of study material for English language or English Pedagogy section. These questions will help you a lot to prepare well in Language section in each teaching competitive examination like CTETHTET ExamKVSDSSSBNVS,UPTET etc.




Q1. One of the objectives of teaching vocabulary is not to
be able to use worlds in different contexts
develop active and passive vocabulary
enable learners to use the dictionary
understand the meaning of words
Solution:
Learning to use the dictionary is not an objective of teaching vocabulary.

Q2. Active vocabulary consists of words which
we use frequently in our daily life
we use occasionally
are difficult
we recognize and understand
Solution:
Words which we use in our daily life constitute of teaching vocabulary.

Q3. Anshu is teaching English to class VI students and her class seems to be noisy. She is probably
teaching a crowded class
not able to manage the class
not bothered about the noise
having group work
Solution:
Spontaneous communication seems to be taking place in Anshu’s class through group work.

Q4. A passage explaining a place in such a way that a picture is formed in the reader’s mind is called
expository
narrative
argumentative
descriptive
Solution:
A descriptive passage explains things in a way that a mental picture is formed in the reader’s mind.

Q5. A method is a body of …………. that a teacher adopts in the teaching-learning process
techniques
norms
pointers
principles
Solution:
A method is a set of techniques that a teacher adopts in the teaching-learning process.

Q6. Choose the antonym of the given word: Brutal
Gentle
Inhuman
Cruel
Barbarous
Solution:
‘Gentle’ is opposite of Brutal.

Q7. Choose the synonym of the given word: Deceptive
Opaque
Honest
Transparent
Misleading
Solution:
‘Misleading’s is synonym of Deceptive.

Q8. Give one word for the given definition. One who writes stories and news for a newspaper.
Draughtsman
Herbalist
Copywriter
Correspondent
Solution:
‘Correspondent’ is that person who writes stories and news for newspaper.

Q9. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
A bird of passage
A person of great importance
An evil person
A person who travels widely
A weak person
Solution:
‘A bird of passage’ indicates a person who travels widely.

Q10. Choose the correct adjective of the Advice
Advisable
Advise
Advisedly
Adviser
Solution:
Advisable is correct adjective od advice.

               

No comments