Score 25+ in CTET with Child Pedagogy Questions | Let's Begin From Today





"Teaching Aptitude/ Child Pedagogy" is one of the common in any teaching examination. This section plays a very important part in any teaching examination. This part contains approx. 30-40 questions depend upon the examination pattern that we can easily score only if we practice it on regular basis. These questions are not only for CTET/NVS but also for KVSDSSSB, UPTET & STET also.So, we will provide you the questions which will help you in preparing for Exam.



Q1. Research has pointed out that several levels of discrimination exist in the schools. Which of these is not an example of discrimination at upper primary level?
Many teachers use only lecture method to teach
Teachers have low expectations of children from lower socio-economic strata
Dalit children are made to sit separately during mid-day meals
Girls are not encouraged to take up maths and science
Solution:
The lecture method is just one of several teaching methods and not an example of discrimination at upper primary level. The lecture method is convenient especially with larger classroom sizes. Today, delivering lecturer delivering is a teaching method that involves, primarily, an oral presentation given by an instructor to the students.

Q2. A teacher can effectively respond to the needs of children from 'disadvantaged sections' of society by
telling the 'other children' to co-operate with the 'disadvantaged children' and help them learn the ways of the school
sensitizing the disadvantaged children to the norms and structures of schools so that they can comply with those
reflecting on the school system and herself about various ways in which biases and stereotypes surface
ensuring that the children do not get a chance to interact with each other to minimize the chances of their being bullied
Solution:
Reflecting on the school system about various way in which biases and stereotypes surface, a teacher can effectively respond to the needs of children from disadvantaged sections of society.

Q3. A teacher in a multi-cultural classroom would ensure that the assessment considers the following
reliability and validity of her assessment tool
socio-cultural context of the students
expectations of the school administration by complying with the minimum levels of learning
standardization of the assessment tool
Solution:
In a multi-culture classroom socio-cultural context would be more considerable for assessment to strengthen the cultural consciousness as well as awareness. It is prime objective of multi-cultural education.

Q4. What is a major criticism of Kohlberg's theory?
Kohlberg proposed a theory without any empirical basis
Kohlberg did not give clear cut stages of moral development
Kohlberg proposed that moral reasoning is developmental
Kohlberg did not account for cultural differences in moral reasoning of men and women
Solution:
Kohlberg is biased against women. This challenge is due to the fact that Kohlberg doesn't take into account the differences between men and women. e.g. women are more likely to base their explanations for moral dilemmas on concepts such as caring and personal relationships. These concepts are likely to be scored at the stage of three levels. Men, on the other hand are more likely to base their decisions for moral dilemmas on justice and equity. Those concepts are likely to be scored at stage five or six.

Q5. Which one of the following statements best summarizes the relationship between development and learning as proposed by Vygotsky?
Development is independent of learning
Learning and development are parallel processes
Development process lags behind the learning process
Development is synonymous with learning
Solution:
Lev Vygotsky in his theory of the zone of proximal development expanded learning and development, which posits that learning precedes development processes.

Q6. How can a teacher help children become better problem solvers?
By giving children a variety of problems to solve and support while solving them
By giving tangible rewards for solving problems
By encouraging children to look for answers to the problems in the textbook
By providing correct solutions to all the problems they pose to students
Solution:
In order to solve problems, students need to define the end goal. Teacher can ask students to predict "what would happen if ..." or explain why something happened. This will help them to develop analytical and deductive thinking skills. Also, ask questions and make suggestions about strategies to encourage students to reflect on the problem-solving strategies that they use.

Q7. A student highlights the main points in a chapter, draws a visual representation and poses questions that arise in her mind at the end of the chapter. She is
trying to regulate her own thinking by organization of ideas
trying to use method of loci
trying to use the strategy of maintenance rehearsal
ensuring observational learning
Solution:
A student is trying to regulate her own thinking by organisation of ideas by highlighting the main points in a chapter and draws a visual representation and poses questions that arise in their mind at the end of the chapter.

Q8. In a learner-centred classroom, the teacher would
encourage children to compete with each other for marks to facilitate learning
use lecture method to explain key facts and then assess the learners for their attentiveness
demonstrate what she expects her students to do and then gives them guidelines to do the same
employ such methods in which the learners are encouraged to take initiative for their own learning
Solution:
In a learner-centred classroom, both teachers and students reflect on the learning process. Teachers learn to shift the focus to the learners and encourage them to share responsibility for their learning.

Q9. A lot of debate surrounds whether girls and boys have specific sets of abilities due to their genetic materials. Which one of the following are you most likely to agree with in this context? '
Girls are socialized to be caring while boys are discouraged to show emotions such as crying
Boys cannot be caring since they are born that way
After puberty boys and girls cannot play with each other since their interests are complete opposites
All girls have inherent talent for arts while boys are genetically programmed to be better at aggressive sports
Solution:
Girls and boys have different cognitive abilities. Girls are socialised to be caring while boys are discouraged to show emotions such as crying. These sets of abilities are genetic in nature.

Q10. According to Gardner’s theory of multiple intelligence, the factor that would contribute intelligence, the factor that would contribute most for being a ‘self-aware’ individual would be
Musical
Intrapersonal
Spiritual
Linguistic
Solution:
Intrapersonal intelligence is the ability to understand oneself and to interpret and appreciate one's own feelings and motivations.

               

No comments