UGC NET Mock Test Series for June Exam 2019


Hello, friends, we all know that UGC NET registration is over now. And we hope that you all start their preparation with great zest and zeal.

For test your preparation for upcoming UGC NET Exam 2019, we will provide you the mini mock or practice set for UGC NET Exam.We are making all the possible efforts to make your preparation best & interactive and time-saving as well.






  

Directions (1-5): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the correct/most appropriate options.
To open up a field of study, draw attention to its vital elements, the lecture is invaluable. To listen to a lecture can be thrilling experience from which the student may gain ideas obtainable in no other way. But possibly to a greater degree than other forms of instruction, lecturing presumes a high order of intellectual competence on the part of learners. The purposes of the lecture are to summarize, to clarify, to stimulate and to humanize the materials of the course. It should synthesize, evaluate, criticise and compare ideas and facts with which students have come in contact through out-of-class assignments.
The effectiveness of lectures could be enhanced by introducing the lecture with a brief review of the work preceding. It should also be indicated how the day's lecture fits into the course pattern. A lecture should seldom be presented in one unbroken discourse. Unless exceptionally interesting, a long lecture strains the capacity for concentrated listening, causing intermittent wandering of attention and loss of continuity in thought. The lecture should therefore be organized in a few block or units. As a rule, the exposition should be concluded before the end of the class period so as to allow some time for general discussion.
For students to obtain maximum benefit from a lecture, individual participation in study both precede and follow it. On their own initiative, most students would not engage in preparatory study, hence formal assignments may be necessary. The lecture should be concluded on the assumption that the assignment has been fulfilled. It pays to explore the aids available for teaching a course particularly through lectures, since verbal exposition alone, however lucid, has its shortcomings.

Q1. Which of the following is the best suited title for the passage?
 Methods of Teaching
 Effective Learning
 Contrast Programmes
 Lecture-Method

Q2. Which of the following is the same in meaning as the word “strains” as used in the passage?   
 Spoils
 Damages
 Drains energy from
 Requires greater effort

Q3. An uninterrupted discourse type method results into
 loss of attention
 a thrilling experience
 stimulation of interest
 humanizing the course material

Q4. Which of the following is not true in the context of the passage?
 Students on their own take up assignments
 Lecture method humanizes the course content
 There are many methods of teaching
 Improvements can be made in the traditional lecture method of instruction

Q5. Compared to other methods, lecturing requires …………… .
 more competent trainer
 bigger number of students
 higher level of learner
 better presentation of ideas

Q6. Deepika Pallikal is related with which sport?
 Tennis
 Badminton
 Squash
 Wrestling
Solution:
Dipika Pallikal is an Indian professional squash player. She is the first Indian to break into the top 10 in the PSA Women's rankings.

Q7. The term ‘Butterfly stroke’ is associated with which of the following sports?
 Ice Hockey
 Swimming
 Baseball
 Water Polo
Solution:
The butterfly is a swimming stroke swum on the chest, with both arms moving symmetrically, accompanied by the butterfly kick.

Q8.Himalaya has emerged from which of the geosyncline?
 Tethys
 Shiwalik
 Indo-brahma
 Godavari
Solution:
The Himalayan mountain range and Tibetan plateau have formed as a result of the collision between the Indian Plate and Eurasian Plate which began 50 million years ago and continues today. 225 million years ago (Ma) India was a large island situated off the Australian coast and separated from Asia by the Tethys Ocean.

Q9. By volume, 21% of air is _______________.
 Hydrogen
 Oxygen
 Nitrogen
 Carbon dioxide
Solution:
By volume, dry air contains 78.09% nitrogen, 20.95% oxygen, 0.93% argon, 0.04% carbon dioxide, and small amounts of other gases. Air also contains a variable amount of water vapor, on average around 1% at sea level, and 0.4% over the entire atmosphere.

Q10. The deepest lake of the world is ___________.
 Aral Sea
 Caspian Sea
 Baikal
 Dead Sea
Solution:
Lake Baikal is an ancient, massive lake in the mountainous Russian region of Siberia, north of the Mongolian border. Considered the deepest lake in the world, it’s circled by a network of hiking paths called the Great Baikal Trail.

Q11. Which of the following set of statements best represents the nature and objective of teaching and learning ?
(1) Teaching is like selling and learning is like
(2) Teaching is a social act while learning is a personal
(3) Teaching implies learning whereas learning does not imply
(4) Teaching is an interaction and is triadic in nature whereas learning is an active engagement in a subject
Code :

 (1), (4)
 (2), (3) and (4)
 (1), (2) and (3)
 (1), (2) and (4)

Q12. Assertion (A): All teaching implies
Reason (R): Learning to be useful must be derived from teaching. Choose the correct answer from the following :

 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
 Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
 (A) is true, but (R) is
 (A) is false, but (R) is

Q13.On the basis of summative tests, a teacher is interpreting his/her students, performance in terms of their wellness life style evident in behaviour. This will be called :
 Formative testing
 Continuous and comprehensive evaluation
 Norm – referenced testing
 Criterion – referenced testing

Q14. Which of the following research types focuses on ameliorating the prevailing situations?
 Fundamental Research
 Applied Research
 Action Research
 Experimental Research

Q15. A researcher attempts to evaluate the effect of method of feeding on anxiety – proneness of children. Which method of research would be appropriate for this?
 Case study method
 Experimental method
 Ex-post-facto method
 Survey method

Q16.In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
Wood : Door : : ? :

 Car : Truck
 Table : Window
 Clay : Statue
 Wood : Plastic
Solution:
Door is made up of wood
and statue is made of clay

Q17.In the following question, select the related number from the given alternatives.
41 : 4 : : 37 : ?

 34
 21
 22
 16
Solution:
4 × 1 = 4
3 × 7 = 21

Q18.In the following question, select the related letter/letters from the given alternatives.
AMC : COE : : RAX : ?

 MKZ
 TCZ
 ECB
 FBT
Solution:
+2 series

Q19.In the following question, select the odd word from the given alternatives.
 Teacher
 Justice
 Lawyer
 Chef
Solution:
Justice in not a person, Judge will be correct one.

Q20.In the following question, four number pairs are given. The number on left side of (–) is related to the number of the right side of (–) with some Logic/Rule/Relation. Three are similar on basis of same Logic/Rule/Relation. Select the odd one out from the given alternatives.
 11 – 121
 12 – 144
 15 – 225
 13 – 171
Solution:

Q21. 
 0
 6
 8
 2
Solution:

Q22. Find the average of all prime numbers between 20 and 50.
 35.857
 35.657
 34.857
 36.657
Solution:

Q23. Determine the value of “s” for which the equation 5x + 35 = 60x + s has infinite number of solutions.
 420
 440
 460
 480
Solution:

Q24. What is the sum of a³ - b³ + c³ - 3abc, when the value of a = 4, b = 2 and c = -6?
 0
 2
 4
 6
Solution:

Q25. Which of the following conditions is TRUE for the two line segments AB and CD to be congruent?
 AB=CD
 AB>CD
 AB<CD
 None of these
Solution:
For congruent condition AB must be equal to CD

Q26.Which part of the CPU coordinates all the activities of a computer system?
 Motherboard
 Coordination board
 Control unit
 Arithmetic and logic unit
Solution:
A motherboard is that part of a CPU which coordinates all the activities of a computer system. Various types of hardware are attached on the motherboard to facilitate these activities.

Q27.The barcode which is used on all types of items, is read by a scanning device directly into the computer. What is the name of this scanning device?
 Laser scanner
 Wand
 OCR
 MICR
Solution:
Laser scanner can scan and read bar code.

Q28.Verification of a login name and password is known as:
 configuration
 accessibility
 authentication
 logging in
Solution:
Authentication is the process of verifying user.

Q29.Plug-ins can add which of the following functionality to browsers?
 Play games
 Play audio files
 View animations
 All of the above
Solution:
A plugin is a software add-on that is installed onto a program, enabling it to perform additional features.

Q30.Which of the following converts all the source code into machine code, creating an executable file.
 linker
 assembler
 compiler
 interpreter
Solution:
compiler converts all source code of high level programming language into low level machine code.

               

No comments