Practice English Language Scoring Questions For CTET Exam | Practice Now




Today, We are providing you the English Questions which help you to evaluate your performance by attempting these questions on regular basis. On daily basis, we will try to provide a variety of study material for English language or English Pedagogy section. These questions will help you a lot to prepare well in Language section in each teaching competitive examination like CTETHTET ExamKVSDSSSBNVS,UPTET etc.








Q1. Which of the following is not a legitimate purpose of assessment in education ?
To rank the learners on the basis of marks
To find out to what extent curriculum objectives have been achieved
To identify individual and special needs of learners
To improve the teaching-learning process
Solution:
Ranking the learners on the basis of marks is indisputably not a legitimate purpose of assessment in education.

Q2. A child-centred classroom is characterized by
very passive teachers and active learners
a variety of learning activities for the learners
children sitting in the centre of the classroom
children teaching other children under the supervision of the teacher
Solution:
The main characteristic of a child centred classroom is that a variety of learning activities are on in the classroom.

Q3. A teacher uses a report from a newspaper to teach writing. The material used thus for teaching is referred to as
authentic material
external material
realistic material
natural material
Solution:
A report from a newspaper is not within the text of the class. It is therefore, an external material that the teacher uses.

Q4. ‘Prediction’ as a subskill is associated with
reading
drafting
summarizing
note making
Solution:
‘Prediction’ as a subskill is associated with reading.

Q5. When a test item expects the learners to use tense forms, voice, connectors, prepositions and articles accurately, such an approach can be called
mixed grammar task
improper grammar testing
integrated grammar testing
asserted grammar practice
Solution:
When a test item expects the learners to have knowledge of different chapters of grammar, the approach is called integrated grammar testing.

Q6. The language skills that cannot be assessed through a traditional pen-paper test are
reading and listening
listening and speaking
reading and speaking
writing and listening
Solution:
Since listening and speaking skills are associated with our sense organs, they cannot be tested through a traditional pen-paper test.

Q7. When a teacher uses lessons in Science and Social Science to teach language, such an approach can be termed as
language across the curriculum
objective language teaching
pluralistic language teaching
discipline-wise language teaching
Solution:
An approach of this kind can be termed as language across the curriculum.

Q8. A teacher gives many sentences and asks her students to arrange them into a letter using appropriate connectors. The skill that is chiefly involved in this task is
rewriting
collecting information
expanding notes
organizing
Solution:
A task of this kind required organisational skill of the learners.

Q9. Which of the following is not a study skill ?
Getting information from an encyclopedia
Writing formal reports
Note taking
Using a dictionary
Solution:
Writing of a formal report does require study skills.

Q10. Language skills should be taught
in an integrated manner
through imitation
in isolation
through clear explanations
Solution:
All the four skills of a language reading, writing, speaking and listening are equally significant. So, language skills should be taught in an integrated manner.

               

No comments