Practice Child Pedagogy scoring Questions for CTET Exam





"Teaching Aptitude/ Child Pedagogy" is one of the common in any teaching examination. This section plays a very important part in any teaching examination. This part contains approx. 30-40 questions depend upon the examination pattern that we can easily score only if we practice it on regular basis. These questions are not only for CTET/NVS but also for KVSDSSSB, UPTET & STET also.So, we will provide you the questions which will help you in preparing for Exam.








Directions (1-10): Answer the following questions by selecting the most appropriated option. 

Q1. According to theories of motivation, a teacher can enhance learning by
setting realistic expectations from students
setting uniform standards of expectations
not having any expectations from students
setting extremely high expectations from students
Solution:
Setting realistic expectations from students means expecting from students keeping individual differences in mind.

Q2. Development starts from
post-childhood stage
pre-natal stage
the stage of infancy
pre-childhood stage
Solution:
Pre-natal development is the process in which a human embryo and later Fetus develops during Pregnancy, from fertilisation until birth. Pre-natal period is around the time of birth. It is considered from 22 completed week (154 days) of gestations to 7 completed days after birth.

Q3. Ability to recognize and classify all varieties of animals, minerals and plants, according to multiple intelligences theory, is called
logico-mathematical intelligence
naturalist intelligence
linguistic intelligence
spatial intelligence
Solution:
The naturalist intelligence has to do with how we relate to our surrounding and where we fit into it. People with naturalist intelligence have a sensitivity to an appreciation for nature. They are gifted at nurturing and growing things as well as the ability to care for and interact with animals.

Q4. The statement “Majority of the people are average, a few very bright and a few very dull” is based on the established principle of
intelligence and racial differences
distribution of intelligence
growth of intelligence
intelligence and sex differences
Solution:
There have been a number of approaches to the study of the development of intelligence Psychometric theorists, have sought to understand how intelligence develops in terms of changes in intelligence factors and in various abilities in childhood.

Q5. In co-operative learning, older and more proficient students assist younger and lesser skilled students. This leads to
intense competition
higher moral development
conflict between the groups
higher achievement and self-esteem
Solution:
Co-operative learning is an educational approach which aims to organise classroom activities into academic higher achievement, self-esteem and social learning experiences. Student work in groups to complete tasks collectively towards academic goals.

Q6. When previous learning makes no difference at all to the learning in a new situation, it is called
zero transfer of learning
absolute transfer of learning
positive transfer of learning
negative transfer of learning
Solution:
Zero transfer means that previous skill or information have zero effect on learning new skill or information. In this case, the old information neither helps nor hurts the new information or skill.

Q7. Thinking is essentially
a cognitive activity
a psychomotor process
a psychological phenomenon
an affective behaviour
Solution:
Cognitive thinking refers to the used of mental activities and skills to perform tasks such as learning, reasoning, understanding, remembering, paying attention and more. So, thinking is a cognitive activity.

Q8. In a child-centred classroom, children generally learn
individually and in groups
mainly from the teacher
individually
in groups
Solution:
The basic principle of child-centred education in to enable the optimal development of a child’s personality and competencies in line with his/her individual needs and requirements. In order to achieve this, learning methods are adopted in accordance with the child’s individual learning requirements as well as in group.

Q9. According to Piaget’s cognitive theory of learning the process by which the cognitive structure is modified is called
perception
accommodation
assimilation
schema
Solution:
According to Piaget assimilation meant integrating external elements into structures of lives or environments or those we could have through experience. Assimilation is how humans perceive and adapt to new information.

Q10. A teacher always helps her learners link the knowledge they have derived in one subject area with the knowledge from other subject areas. This helps to promote (a) (b) (c) (d) S10. Ans.(b) Sol.
reinforcement
correlation and transfer of knowledge
individual differences
learner autonomy
Solution:
Linking the knowledge derived in one subject area with the knowledge derived from other subject helps in correlation and follows integrated approach of teaching.

               

No comments