Important Previous Year Child Pedagogy Questions for CTET 2019 | Check Now





"Teaching Aptitude/ Child Pedagogy" is one of the common in any teaching examination. This section plays a very important part in any teaching examination. This part contains approx. 30-40 questions depend upon the examination pattern that we can easily score only if we practice it on regular basis. These questions are not only for CTET/NVS but also for KVSDSSSB, UPTET & STET also.So, we will provide you the questions which will help you in preparing for Exam.








Q1. The major responsibility of a teacher is to
maintain strict discipline
provide learning opportunities as per the different learning styles of students
prepare lesson plans and teach accordingly
organize as many activities as possible
Solution:
Teachers need to impart knowledge of their subject matter to students. This goes beyond simply stating the knowledge that they have gained through their own education. Instead, teachers must possess an aptitude to teach the material through different methods based on the needs of the students. Many teachers who are finishing up their degree do not see much more than this as their main responsibility.

Q2. “Thought not only determines language, but also precedes it.” Was an idea put forward by
Vygotsky
Pavlov
Jean Piaget
Kohlberg
Solution:
The noted Swiss psychologist, Jean Piaget believed that “thought not only determines language, but also precedes it”.

Q3. For maintaining an effective discipline in the class the teacher should
allow students to do whatever they like
deal with the students strictly
give the students some problem to solve
Both (b) and (c)
Solution:
One of the easiest ways to bring on discipline issues is to bore your students. If your lessons are unclear, disorganised, or not engaging enough for the students, they may lose attention. Keep students engaged and focused by delivering lessons that elicit interest.

Q4. If you get an opportunity to teach a visually, challenged student along with normal students, what type of treatment would you like to give him/her in the class?
Not giving extra attention because majority may suffer
Take care of him sympathetically in the classroom
You will think that blindness is his destiny and hence you can do nothing
Arrange a seat in the front row and try to teach at a pace convenient to him
Solution:
The specific responsibilities of the teacher of students wit visual impairment is very critical for the overall development of the student. There are a variety of methods the student with visual impairments use to study.

Q5. Which of the following best describes the extent of effect of heredity upon development?
Heredity determines how far an individual will develop
Heredity determines how far an individual can develop
Both (a) and (b)
Neither (a) nor (b)
Solution:
Every phenomenon of life is the product of both, each is as necessary to the result as other, neither can be ever eliminated and nor can be isolated. No society is a product of environment alone for men inherit physical heritage. So, heredity determines how far an individual can develop.

Q6. For maximum reinforcement effect, a given reward should
be applied immediately upon the response
be applied immediately preceding the response
be applied simultaneously with the response
follow the response only after a substantial delay
Solution:
Skinner defined reinforcement as the change in response strength (response rate) rather than to more subjective criteria, such as what is pleasurable or valuable to someone.

Q7. The new progressive pedagogy professes
assessment in learning
assessment of learning
assessment for learning
assessment along learning
Solution:
Progressive pedagogy reflects self-consciously about teaching method and the teacher student relationship. It encourages disagreement and celebrated differences and treats the classroom as a place where differences can be articulated and analysed.

Q8. Errors made by students in classes above 5 must be considered as indicators of
their lack of learning skills
their learning steps
their learning disabilities
their ignorance towards learning
Solution:
Every teacher should correct the student error in a simple way. The danger of over-correcting is that students will lose motivation and the other extreme is not to correct and let student realise his mistake and try to resolve it himself.

Q9. Science and Art exhibitions, music and dance shows and bringing out school magazines, are meant to
train students for various professions
establish a name for the school
satisfy the parents
provide a creative channel for learners
Solution:
Science and Art exhibitions, music and dance shows and bringing out school magazines are meant to provide a creative channel for learners.

Q10. Inclusive education refers to a school education system that
emphasises the need to promote the education of the girl child only
includes all children with disability
includes children regardless of physical, intellectual, social, linguistic or other differently abled conditions
encourages education of children with special needs through exclusive schools
Solution:
Inclusive education happens when children with and without disabilities participate and learn together in the same classes. Inclusive education also refers to a school education system that includes children regardless of physical, intellectual, social, linguistic or other differently abled conditions.

               

No comments