CTET Previous Year Science Questions | Practice Now




Today, we are providing you the Science Questions, which help you to command over this subjects.Taught many interesting science information and add some fun in a science teaching learning process.This section is not only important for CTET 2019 Exam i.e UPTET, PTET, REET,HTET etc. So, we will provide you the questions which will help you in preparing for Exam.









Q1. The steps required for the conversion of kitchen garbage into manure are given below in a jumbled form.
A. Put the garbage in the pit.
B. Cover the bottom of the pit with sand.
C. Cover the pit loosely with grass or a gunny bag.
D. Add worms.
The correct sequence of these steps is

B, A, C, D
B, C, A, D
B, A, D, C
B, D, A, C
Solution:
The steps required for the conversion of kitchen garbage into manure are cover the bottom of the pit with sand, put the garbage in the pit, add worms and at last cover the bit loosely with grass or a gunny bag.

Q2. Two organisms are best friends and live together. One provides shelter, water and nutrients while the other prepares and provides food. Such an association of organisms is termed as
autotrophy
parasitism
heterotrophy
symbiosis
Solution:
Symbiotic relationships include those associations in which one organism lives on another (ectosymbiosis, such as mistletoe) or where one partner lives inside the other (endosymbiosis, such as lactobacilli and other bacteria in humans or zooxanthelles in corals). Symbiotic relationships may be ether obligate, i.e., necessary for the survival of atleast one of the organisms involved or facultative, where the relationship is beneficial but not essential for survival of the organisms.

Q3. In the alimentary canal the swallowed food moves downwards because of
the contraction of muscles in the wall of food pipe
the flow of fluid material taken with the food
gravitational pull
force provided by the muscular tongue
Solution:
In the alimentary canal the swallowed food moves downwards because of the contraction of muscles in the wall of food pine.

Q4. Frogs and earthworms breathe through their skin because of which the skin of both the organisms is
dry and rough
dry and slimy
moist and rough
moist and slimy
Solution:
Frogs and earthworms breathe through their skin because of which the skin of both the organisms is moist and slimy.

Q5. Students which are going for a picnic, a student notes the reading on the odometer on the bus after every 10 min till the end of the journey. Later on he recorded the reading in a table shown below.

The average speed of the bus in the entire journey (in m/s) was

15
18
30
54
Solution:
The total distance travelled by the bus = 78752 – 78806 = 54 km.
The total time taken by bus = 9 : 00 – 8 : 00 = 1 h
Therefore, the average speed = 54 km/hr = 15 m/s

Q6. You are provided with a concave mirror, a concave lens, a convex mirror and a convex lens. To obtain an enlarged image of an object you can use either
concave lens or convex lens
concave mirror or convex mirror
concave mirror or concave lens
concave mirror or convex lens
Solution:
To obtain an enlarged image of an object concave mirror or convex lens may be used.

Q7. Select from the following a set of Kharif crops.
Cotton, paddy, pea, linseed
Paddy, maize, cotton, soyabean
Gram, mustard, groundnut, wheat
Maize, paddy, linseed, soyabean
Solution:
Rabi crops or Rabi harvest refers to agricultural crops sown in winter and harvested in the spring. Examples of Rabi Crops Wheat, Gram, Pea, Mustard, Linseed, Barley, Peas.
Kharif crop refers to the planting, cultivation and harvesting of any domesticated plant sown in the rainy (monsoon) season. Such crops are planted for autumn harvest and may also be called the summer or monsoon crop in India and Pakistan. Kharif crops are usually sown with the beginning of the first rains in July, during the South-West monsoon season. Sorghum jawar, maize (corn), mungbean (green gram), sugarcane, guar, arhar or tur pigeon pea, urad (black gram), peanut (groundnut), sunflower, soyabean, rice millets (jawar, bajra and regi) are the examples of Kharif crops.

Q8. Study the following statements about the effects of weeds on the crop plants.
A. They help crop plants to grow healthily.
B. They interfere in harvesting.
C. They affect plant growth.
D. They compete with crop plants for water, nutrients, space and light.
The correct statements are

C and D
Only D
B, C and D
A, B and D
Solution:
Weeds interfere in harvesting, they affect plant growth and complete with crop plants for water, nutrients, space and light.

Q9. When we add aluminium foil to freshly prepared sodium hydroxide solution a gas is produced.
Which of the following correctly states the property of this gas?

Colourless and odourless gas which extinguishes a burning match stick.
Colourless and odourless gas which promotes burning of a candle
Brown coloured pungent smelling gas
Colourless and odourless gas which produces a ‘pop’ sound when a burning match stick is brought near it
Solution:
When we add aluminium foil to freshly prepared sodium hydroxide solution hydrogen gas is produced. Hydrogen gas (dihydrogen or molecular hydrogen) is highly flammable and will burn in air at a very wide range of concentrations .

Q10. Aqueous solution of which of the following oxides will change the colour of blue litmus to red?
Copper oxide
Iron oxide
Magnesium oxide
Sulphur dioxide
Solution:
The most commonly used natural indicator is litmus. It is extracted from lichens. It has a purple colour in distilled water. When added to an acidic solution, it turns red and when added to a basic solution, it turns blue. Sulphur dioxide is an acidic oxide, this is why it changes the colour of blue litmus to red.

               

No comments