CTET Important Science Questions | Best Preparation Material



Today, we are providing you the Science Questions, which help you to command over this subjects.Taught many interesting science information and add some fun in a science teaching learning process.This section is not only important for CTET 2019 Exam i.e UPTET, PTET, REET,HTET etc. So, we will provide you the questions which will help you in preparing for Exam.











Q1. Soap bubble attains spherical shape due to ______.
Inertia
Pressure
Surface tension
Viscosity
Solution:
The Surface tension of water provides the necessary wall tension for the formation of bubbles with soap water. The tendency to minimize that wall tension pulls the bubbles into spherical shape.

Q2. Speed of light is maximum in _____.
Vacuum
Solids
Liquids
Gases
Solution:
In absolute vacuum, there are no particles, no material medium, nothing. So, there is no reflection, refraction, diffraction, etc. That is why it travels the fastest in vacuum.

Q3. What is the SI unit of electric current?
Newton
Joule
Ampere
Watt
Solution:
The SI unit for measuring an electric current is the ampere, which is the flow of electric charge across a surface at the rate of one coulomb per second. Electric current is measured using a device called an ammeter.

Q4. Which among the following determines the pitch of a sound?
Amplitude
Frequency
Loudness
Wavelength
Solution:
While frequency measures the cycle rate of the physical waveform, pitch is how high or low it sounds when you hear it. Pitch and Frequency are related to each other. A high pitch sound corresponds to a high frequency sound wave and a low pitch sound corresponds to a low frequency sound wave.

Q5. Which phenomena show the particle nature of light?
Diffraction
Interference
Photoelectric effect
Polarization
Solution:
The photoelectric effect is an phenomenon in which the emission of electrons occurs when a beam of light strikes a metal or a cathode surface. For emissions of electrons frequency of incident light is required to be greater than a minimum value called Threshold Frequency. Thus, show particle nature of light.

Q6. Electric Motor converts _____ energy to mechanical energy.
Sound
wave
Chemical
Electrical
Solution:
An electric motor is an electrical machine that converts electrical energy into mechanical energy.

Q7. Optical fibre works on which of the following principle of light?
Reflection
Refraction
Diffraction
Total internal reflection
Solution:
Optical fibre work on the principle of Total Internal Reflection of Light. In optical fibre, when light traveling in an optically dense medium hits a boundary at a steep angle (larger than the critical angle for the boundary), the light is completely reflected. This is called total internal reflection.

Q8. Why does water tank appear shallower when viewed from the top?
Due to reflection
Due to refraction
Due to diffraction
Due to total internal reflection
Solution:
Water Tank appear shallower when viewed from the top due to refraction of light. This virtual depth is known as Apparent depth.

Q9. Which colour is formed when Red and Green are mixed?
Light blue
Yellow
White
Grey
Solution:
Yellow colour is formed when Red and Green are mixed.

Q10. UV rays coming from Sun, majorly causes which cancer?
Lungs cancer
Liver cancer
Mouth cancer
Skin cancer
Solution:
Ultraviolet (UV) radiation from the sun or sunbeds is the main cause of skin cancer.

               

No comments