CTET Important Questions for Social Science



Dear Readers, Everything that studies our society and the way we interact with each other in it, is a social science.This section NOT ONLY comes CTET Exam 2018 but also come in other TET Exam also i.e UPTET Exam 2018, UPTET Exam 2018 & DSSSB Exam 2018 etc. So, we will provide you the questions which will help you in preparing for Exam.








Q1. Which one of the following statements is appropriate in reference to the construction of Audience Hall (Diwan-e-Aam) by Shah Jahan?
Contentedness in the subject helps to rule better
It was a necessity to bring the rate of crimes under control
White marble of the Taj Mahal is a symbol of peace
King’s justice would treat the high and the low as equals
Solution:
The construction of Shahjahan’s audience hall aimed to communicate that the King’s justice would treat the high and the low as equals where all could live together in harmony.

Q2. Who amongst the following could not be a member of a Sabha as laid down in the inscriptions from Uttaramerur in Chingleput district of Tamil Nadu?
Those who have their own homes
Those who have not submitted their accounts
Those between the age of 35 and 70 yr
Those having knowledge of the Vedas
Solution:
One who has been an any of the committees but has not submitted his accounts and all his relations, shall not have their names written on the pot-tickets and put into the pot. If it was found he ceased to be a member of a sabha as laid down in the Uttaramerur in Chingleput district of Tamil Nadu.

Q3. Which one of the following facts does not hold true about Grama-Bhojaka, the village headman in the northern parts of India?
The king never used him to collect taxes
Generally, he had slaves and hired workers to cultivate the land
He was often the largest landowner
His post was hereditary
Solution:
The villages in northern India were headed by a village headmen called Grama-Bhojaka or Gramini or Gramika. He was so powerful that the king often used him to collect taxes from the villages.

Q4. Which property of a soil is determined by the parent rock?
Accumulation of soil
Chemical properties, permeability and texture
Rate of weathering and humus
Thickness of soil
Solution:
The physical properties of soils in order of decreasing importance, are texture, structure, density, permeability consistency, temperature, colour and resistivity.

Q5. Minerals that lie near the Earth surface are simply dug out by the process known as
open-cast mining
sintering
quarrying
calcination
Solution:
Quarrying is an excavation or pit, usually open to the air from which building stone, slate or the like is obtained by cutting, blasting etc.

Q6. The oldest rocks in the world are found in
South India
Hawaii Islands
Western Australia
South Africa
Solution:
Ancient zircon crystals discovered in Western Australia have been positively dated to 4.374 billion years. Confirming their place as the oldest piece of Earth ever found.

Q7. Activity that changes raw material into products of more value is called
economic activity
tertiary activity
primary activity
secondary activity
Solution:
Secondary economic activities involving the processing of primary products that changes raw material into products of more value.

Q8. The Apache and the Crow are
music bands of the USA
documentaries on environment
tribes of North America
nomads of Kenya
Solution:
The Apache and the Crow are native Americans, who in historical times lived in the Yellow Stone river valley, which extends from present day Wyoming, through Montana and into North Dakota, where it joins the Missouri river.

Q9. Which of the following is an example of Sunrise Industry?
Paper industry
Jute industry
IT industry
Cooking oil industry
Solution:
According to Subroto Bagchi, IT industry is a sunrise industry. It is one, that is new, relatively new, is growing fast and is expected to become important in the future.

Q10. Which region is known as the ‘Orchard of the World’?
Mediterranean region
Queensland in Australia
Orange Country of South Africa
Kashmir Valley of India
Solution:
Mediterranean regions are known as the Orchards of the World, for their fruit cultivation.

               

No comments