CTET English Important Questions | Study to Increase Your Score




Today, We are providing you the English Questions which help you to evaluate your performance by attempting these questions on regular basis. On daily basis, we will try to provide a variety of study material for English language or English Pedagogy section. These questions will help you a lot to prepare well in Language section in each teaching competitive examination like CTETHTET ExamKVSDSSSBNVS,UPTET etc.









Directions (1-4): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q1. A person sitting behind you in a cinema starts talking on the mobile phone and you want to tell him/her to stop. Choose how you will make the request ?

“Stop talking so loudly!”
“Please don’t use the mobile phone inside the theatre”.
“Can’t you not use the mobile phone, please?”
“Could you possibly stop using the mobile phone here?”
Solution:
Use “Please don’t use the mobile phone inside the theatre.”

Q2. Exemplar for homonym would be
aisle/isle
beer/bear
stale/stall
stock/stoke
Solution:
Homonym are aisle/isle.

Q3. Which is a lexical word?
Love
Is
The
Might

Q4. While learning about the passive voice form, students learn about
use of ‘by’
position of verbs
position of nouns
use of verb form
Solution:
Use of verb form.

Q5. Students can leave the school premises at 12:30 pm.
Students ought to leave the school premises at 12:30 pm.
The two given statements can be differentiated by drawing students’ attention to the

differences in the arrangement of words
meaning conveyed by the modals/verb modifiers
the roles of the subject and object in both sentences
absence of change in the verb form
Solution:
Meaning conveyed by the modals/verb modifiers.

Q6. Which learning domain constitutes higher order thinking?
Remembering
Understanding
Application
Evaluation
Solution:
Evaluation is correct order.

Q7. The process of word formation consists of
compounding and affixes
opposites and meaning
verbs and nouns
using synonyms or euphemisms
Solution:
Compounding and affixes is the used formation process e.g., like + wise = likewise, shame + less = shameless.

Q8. When reading, to ‘decode’ means to
an action used in ICT
solving a complex puzzle
to analyse and understand
understanding a foreign language
Solution:
Decode means to analyse and understand.

Q9. Speaker I We had an enjoyable holiday this winter.
Speaker II Where did you go?
Speaker I Where?
Speaker II Yes, which place did you visit?
During the assessment of students speaking listening, skills, mark’s would be deducted during this exchange for

Speaker I
Speaker II
Both (a) and (b)
None of these
Solution:
Speaker I because while speaking listening skill speaker I did not give the right answer to speaker II.

Q10. While writing, ellipses’ is a
phrasal verbs
semantic linker
adjectival form
prepositional phrase

               

No comments