CTET Child Development Pedagogy Study Material 2019





"Teaching Aptitude/ Child Pedagogy" is one of the common in any teaching examination. This section plays a very important part in any teaching examination. This part contains approx. 30-40 questions depend upon the examination pattern that we can easily score only if we practice it on regular basis. These questions are not only for CTET/NVS but also for KVSDSSSB, UPTET & STET also.So, we will provide you the questions which will help you in preparing for Exam.







Q1. Which of the following statements is not true?
“Heredity is the transmission of traits from parents to offspring”
“Development is the product of the interaction of the organism and its environment”
“Heredity is the sublimation of inborn individual traits”
“Heredity is the transmission from parents to offspring of physical and mental characteristics”
Solution:
Heredity is the passing of traits to offspring from its parents or ancestor.

Q2. Laws of Association are
Law of Similarity
Law of Contrast
Law of Contiguity
All of these
Solution:
Associationism is the theory that the mind is composed of elements-usually referred to as sensations and ideas which are organized by means of various association.

Q3. According to Gates, “……………… is modification of behaviour through experience”.
Motivation
Adjustment
Learning
Thinking
Solution:
Learning is modification of behaviour through experience.

Q4. What is called the tendency of self-love?
Self centered tendency
Egoistic tendency
Tendency of Narcissism
Tendency of Hypnotism
Solution:
Narcissistic tendencies lead to admiration of self-love.

Q5. Intelligence is transmitted in future generations. The function of ……………. is to create conducive situations for the development of this innate ability.
the locality
the season
the environment
the climate
Solution:
The function of environment is to create conducive situations for the development of inmate ability.

Q6. The measure representing the total frequency distributions is called ……………. .
measure of reliable variation
measure of central tendency
measure of representative correlation
measure of representative cumulative percentage
Solution:
A central tendency is a central value for a probability distribution.

Q7. Which of the following characteristic is not true in reference to intrinsically motivated children?
They like challenging tasks
They are always successful
They feel joy during the work
They express high level energy in difficult tasks
Solution:
Intrinsically motivated children are not always successful.

Q8. “Child is a book which the teacher has to learn from page to page.” Who has stated the above?
Plato
Aristotle
Rousseau
Ross
Solution:
Rousseau said that child is a book which the teacher has to learn from page to page.

Q9. Who has central place in Education according to Child Psychology?
The child
The Teacher
The Guardian
The Administrator
Solution:
Child has central place in education according to Child Psychology.

Q10. Which one of the following method has a process of reasoning from general to specific?
Inductive
Deductive
Both (a) and (b)
None of these
Solution:
Deduction process of reasoning leads to reasoning from general to specific.

               

No comments